En samvittighetsfull mann

På Løten bor det en bonde litt utenom det vanlige. Thomas Cottis (55) heter han. Med en oppvekst i et boligfelt på Raufoss, skulle man tro at et liv ute på jordene kanskje ikke var det mest nærliggende.

Thomas portrett

Nærkontroll

Men interessen for naturen og dyrehold kom tidlig. I barneårene var han aktiv i speideren, og begynte tidlig å jobbe med hester og kuer. I ungdomsårene lot Thomas seg inspirere av Erik Dammann – grunnleggeren av Fremtiden i våre hender. Det var idéen om å være lykkelig med å jobbe mye, men klare seg med lite, som tiltalte den unge miljøaktivisten.

Det enkle liv

Da Thomas og kona kjøpte gården i 1988, var det mye som måtte gjøres. Huset var i dårlig forfatning og jorda skrinn. Ekteparet bygde låve og fikk seg melkekyr. Dermed kunne kuene, i tillegg til å produsere melk, bidra med næringsrik gjødsel til jordene. Den gangen drev de økologisk landbruk på den gamle måten, med hest og plog – i tråd med Dammanns ideologi.

– Jeg forsto etter hvert at å jobbe så hardt som vi gjorde for såpass lite penger, ble litt for ekstremt for mange. Dessuten var det vanskelig å inspirere andre på den måten, i hvert fall på den tida. Folk ble bare skremt av det, de trodde vel at vi var litt småskrullete og så ikke sammenhengen. I dag er det jo annerledes. Miljøspørsmål er mye mer på dagsorden nå enn på 90-tallet, og folk vet dessuten mye mer.

Etter at Thomas ble diagnostisert med Bekhterevs sykdom så han og kona seg nødt til å mekanisere småbruket, men det er det enkle livet som gjelder fortsatt.  

– Man må kunne justere seg litt på veien samtidig som man beholder sine opprinnelige idealer, smiler Thomas, og sier at målet fortsatt er det samme som han kom fram til i 15-årsalderen.

– Jeg velger å leve nøkternt og bærekraftig, slik at flest mulig mennesker kan få det godt – nå og i framtida. 

Penger å spare på miljøtiltak 

I tillegg til å drive økologisk landbruk, har Thomas installert bergvarmeanlegg, fått seg elbil, og planlegger solceller på taket. Bergvarmeanlegget sørger for strøm til elbilen, varmt vann i dusjen og oppvarming av huset. Ja, faktisk har Thomas nok strøm til å lade en elbil til om han vil. Den eneste utgiften han og kona har hatt på det lavmælte kjøretøyet, er 3000 kroner i service siden de kjøpte bilen for tre år siden. Å gjøre miljøvennlige valg handler om mye mer enn å engasjere seg i fremtidens generasjoner, det handler også om å engasjere seg i eget liv. I tillegg er det økonomisk smart!

Biff til fest

Et annet aspekt ved det å leve enkelt, handler også mye om kosthold, mener Thomas.

– I Norge på 70-tallet spiste vi nordmenn ca. 30 kg kjøtt hver pr. år. Nå om dagen setter vi til livs nærmere 75 kg per capita! Hvis vi bare kan begrense oss litt, komme tilbake på 70-tallets nivå, ja da kan hver og én av oss spare miljøet for rundt 350 kg CO2 i året.

Bonden fra Hedmarken tror på et kosthold basert på norske råvarer. Han er ikke vegetarianer, og setter også pris på en god biff – en gang iblant. Han mener bare at vi må bli flinkere til å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt.

Ta ansvar

Thomas sier selv at han er arvelig belastet med mye samvittighet. Han er bekymret for hvordan egne og andres barn skal få det i fremtiden – hvis de nødvendige grepene for å redusere våre CO2-utslipp ikke blir tatt. Derfor gjør han det han kan for å bidra, og nekter å falle for fristelsen til å tenke at det ikke er noen vits. At alt går ad undas uansett. For det gjør jo ikke det hvis vi som enkeltindivider bryr oss, fastslår Thomas. Dessuten er den slags tankegang for lettvint. Hvis man tenker at det ikke nytter, er det jo bare å lene seg tilbake i sofaen og ta fram fjernkontrollen. Thomas foretrekker å ha sin egen nærkontroll. På kjøpet sitter han igjen med en følelse av at livet er meningsfullt. At han er med på å skape en bedre framtid for barna sine.

– For det er vel ikke noe som er viktigere enn det, avslutter Thomas.

Thomas’ tre tips til en grønnere tilværelse

1. Hvis du har fossilbil – selg den, og kjøp elbil. Elbil er klimavennlig, behagelig og mye billigere!

2. Tenk på hvordan du kan unngå unødvendige flyreiser. Fly gir svært store utslipp av klimagasser – samtidig flyr folk bare mer og mer. Skal du på ferie i Europa? Hva med å ta toget isteden?  

3. Få opp solceller på taket hvis du har muligheten til det. Nyt det enkle gode liv mens elbilen lader seg selv i garasjen.

Ønsker du å lese flere tips eller historier om hvordan du kan bidra til det grønne skiftet? Da kan du gå inn på naturvernforbundet.dev06.dekodes.no/mittgronneskifte eller bestille boken Folkets klimadugnad