Myrhauk
Norges vakreste rovfugl trues av bit for bit-nedbyggingen av fjellområder.
Myrhauken, blåhauken, eller Circus cyaneus, er en sårbar rovfugl som det bare finnes mellom 250 og 500 av i Norge. Selv om bestanden er høyere enn man var redd for tidligere, er myrhauken på tilbakegang i Finland og Sverige, noe som gjør det ekstra viktig at vi bevarer den. Myrhauken trues av støy, ferdsel og inngrep i fjellnatur og tar skade av for bit for bit- nedbyggingen av fjellområder fordi den trenger store områder til jakt. Den legger bare egg i de årene det er mange smågnagere å spise, og eggene legges på bakken, noe som gjør den ekstra sårbar for menneskelig forstyrrelse. Myrhauken har også vært utsatt for krypskyting og ulovlig eggsanking.
Myrhauken er lett å oppdage, der den flyr langsomt over fjellmyrer og vierkratt, stadig på jakt etter smågnagere. Den har vært observert mange steder i Norge, men den viktigste utbredelsen er fjellområder i Sør-Norge og Finnmark. Der liker den seg best i fjellområder med en blanding av vierkratt og myr. Myrhauken har blitt kalt Norges vakreste rovfugl. Hannen har en lys blågrå fjærdrakt, hunnen er brungrå. Om vinteren trekker den til sydligere og varmere strøk.
Les mer
Les mer om myrhauk hos Artsdatabanken.
Myrhauken er Folldal kommunes ansvarsart, men planer om å bygge Einunna kraftverk vil demme ned et viktig leveområde: les mer i Natur & Miljø.