Vellykket klesbyttedag
Det var rekordstort oppmøte da årets klesbyttedag gikk av stabelen. Fra nord til sør i landet fikk tusenvis av klesplagg nytt liv i nytt klesskap.
Ja, vi elsker klesbytte! Det tyder i hvert fall årets oppmøte på den store klesbyttedagen på. Over hele landet strømmet folk til arrangementer på skoler, biblioteker og rådhus.
-Det er veldig gledelig at så mange har fått øynene opp for klesbytting! Det er tydelig at folk har fått nok av fast fashion og har lyst til å bidra med å gi klær forlenget liv. Det er et viktig klimatiltak – som også er gøy å være med på, sier Naturvernforbundets nestleder Pernille Bonnevie Hansen.
Hun var tilstede under Naturvernforbundet i Oslo Vest sitt arrangement på Deichman bibliotek på Majorstua. Her fikk hun gleden av å følge klima- og miljøministerens skjorte på veien videre til ny eier. Andreas Bjelland Eriksen hadde nemlig levert inn denne til klesbytte i god tid før helgen.
-En som går så mye i dress som meg, har nødvendigvis mange skjorter. Det er veldig hyggelig om noen kan få glede av denne, sa Bjelland Eriksen da han leverte inn skjorta.
Og det tok ikke lang tid før noen fikk napp: Skjorta endte opp hos en svært fornøyd Jürgen Breiter.
– Den passer perfekt til meg, og den passer veldig godt inn i min garderobe, sa Breiter til TV2.no. De var en av mange medier som dekket arrangementet.
Kan det fikses?
For tredje år var Norges Husflidslag samarbeidspartner på Den store klesbyttedagen. De stilte med kyndige hender , symaskiner og gode reparasjonstips på flere av arrangementene.
– Å ta vare på det du har og reparere det som er ødelagt, er viktig og effektivt miljøtiltak. Slitte knær, hull på albuen eller en knapp som har falt av, kan du fikse selv, påpeker Hansen, som selv er en flittig fikser.
Klesbytte hele året
Fikk du ikke med deg årets klesbyttedag? Fortvil ikke! Det er mulig å arrangere klesbytte hele året. Hvordan du gjør det, kan du lese mer om på våre nettsider.
Det er en fin måte å redusere klimaavtrykk på, både for deg selv og andre. Vi nordmenn er nemlig storforbrukere av klær, og kjøper gjennomsnittlig 16,9 kilo klær og sko i året. Samtidig leverer vi inn 30 000 tonn klær til ulike innsamlingsaktører hvert år (kilde: Norsus 2023).
På klesbyttearrangementene får klærne nytt liv, og blir ikke en del av den dystre statistikken.