Oljefyrte for kråka
Da oljefyren løp løpsk, ble løsningen en luft−vann-varmepumpe
«Vi fyrte for kråka med oljefyren. All varmen forsvant opp pipa, og partikkelutslippene var høye.»- Solheimslid
Boligen i Blindheimsveien ligger på den kaldeste plassen i Bergen, ifølge Rune Solheimslid. – Vi ligger ofte på minus femten – tjue grader her om vinteren. Det er kaldt for å være Bergen. Familien brukte 2500 kroner i måneden på olje.
– Den gangen fyrte vi for kråkene, all varmen forsvant opp pipa, og partikkelutslippene var høye, forteller han. Noe måtte gjøres.
Boligen i Blindheimsveien hadde en enorm oljefyr fra slutten av 70-tallet som leverte varme til boligen gjennom en kombinasjon av radiatorer og vannbåren gulvvarme. Da denne gikk i stykker, ble Rune nødt til å se seg om etter en ny løsning.
Ikke en miljømann
– Jeg kan ikke si at miljø var en av grunnene til at jeg ble oljefri. Jeg er dessverre ingen miljømann, men jeg kan mye om teknologien i den fossile delen av energisystemet, forteller Solheimslid. Han vurderte mange forskjellige erstatningsløsninger til oljefyren, men grunnforhold og fremtidige arealplaner i området gjorde at familien til slutt valgte å gå for en luft−vann-varmepumpe. Denne typen varmepumpe henter energi fra uteluften og avgir varme via tappevann, vannbåren gulvvarme, radiatorer, eller viftekonvektorer.
Ble oljefri på syv dager
Rune sendte inn forespørsel på nettsiden mittanbud.no, og fikk besøk av sju ulike firmaer. Av dem var det bare to han hadde tillit til. Ett av firmaene var Arna og Åsane Rørleggerservice, som også er tilbyder gjennom Oljefri.no. Fra begynnelse til start tok det sju dager å bli oljefri. To menn gjorde jobben med å installere varmepumpe, bereder og rørføringer. Den gamle oljefyren fjernet Rune selv. I tillegg hadde han en venn i bransjen som kunne hjelpe med å få den nedgravde oljetanken forsvarlig fjernet.
På det nye varmeanlegget har familien Solheimslid muligheten til å regulere energimengden mer presist. Der den gamle oljefyren måtte styres manuelt, har moderne varmepumper avanserte reguleringssystemer som sørger for at varmeproduksjonen tilpasses temperaturforholdene ute.
Sparer energi og penger
Selve anlegget kostet 125 000 kroner ferdig montert, inkludert rørleggerarbeidet. I tillegg kostet det
15 000 kroner i elektrikerarbeid for å få på plass nye kurser til varmepumpen, og noen tusen å bli kvitt oljetanken. Totalt ble det en investering på 145 000 kroner. Enova støtter forhåpentligvis investeringen med 25 000.
Solheimslid regner med å spare i overkant av 1 000 kroner i måneden på investeringen, eller 12 – 15 000 i året. Da vil investeringen være tjent inn i løpet av åtte – ti år. Ved å kvitte seg med oljefyren og gå over til fornybare energikilder, har Rune funnet ut at han vil spare minst en tredel av energien han tidligere brukte, og erfaringene så langt tyder på at dette vil stemme.
Ønsker du å lese flere tips eller historier om hvordan du kan bidra til det grønne skiftet? Da kan du gå inn på naturvernforbundet.dev06.dekodes.no/mittgronneskifte eller bestille boken Folkets klimadugnad