Hvordan jobbe med saker

Her finner du informasjon om hvordan dere kan jobbe med ulike saker i lokal- og fylkeslaget.

I grunnlovens paragraf 110b fra 1992 står det at «enhver har Ret til et Milieu som sikrer Sundhed og til en Natur hvis Produktionsævne og Mangfold bevares. Naturens Ressourcer skulle disponeres ud fra en langsigtig og alsidig Betragtning, der ivaretager denne Ret ogsaa for Efterslægten».

Selv om Norge har lover for å beskytte natur og miljø, blir de ikke alltid fulgt, og myndighetene tillater noen ganger aktiviteter som strider mot miljølovene. Derfor er det viktig for naturvernere å kjempe for naturens rettigheter.

Hvordan skal man gå frem? Det finnes flere måter, både for enkeltpersoner og organisasjoner. Vi har et omfattende lovverk, som naturmangfoldloven, miljøinformasjonsloven og forurensningsloven, for å begrense skader på naturen.

Men lover er bare ett av verktøyene i naturvern. Ofte handler det om interessekonflikter, og det kan være mer effektivt å bruke politiske kanaler eller media. Selv om Norge har gode miljølover, må de brukes aktivt og riktig for å ha effekt.

Lokalt selvstyre og politisk påvirkning

Mesteparten av naturen i Norge ligger i kommuner og forvaltes av lokale folkevalgte. Derfor har kommunene en nøkkelrolle i å verne naturen, bevare økosystemer, spare energi, og når ny virksomhet etableres.

Kommunene har ansvaret for arealpolitikken, og mange jobber allerede aktivt for å bevare naturen. Med naturavtalens mål om mer natur og restaurering, må ambisjonene økes. Kommunene bør bli naturpositive, og lokaldemokratiet bør brukes for å påvirke dette.

Nederst på siden finner du veiledere om flere temaer som kan hjelpe deg videre!

Få saken i media

For å få lokalmedia til å dekke saken, må den presenteres enkelt og engasjerende. Ta kontakt med lokale journalister og redaksjoner med en klar pressemelding som forklarer hvorfor dette er viktig for lokalsamfunnet. Fokuser på konkrete eksempler og hvordan saken påvirker folk og miljøet i området. Bruk gjerne bilder, videoer og lokale historier for å gjøre saken mer interessant.

Ved å samarbeide med media kan du få mer oppmerksomhet og støtte for arbeidet med å verne naturen.

Del på sosiale medier og egne nettsider

Å dele saken i egne sosiale medier og på nettsider er viktig for å nå ut til flere og skape engasjement. Ved å bruke egne sider (og andre lokale sider) på Facebook og Instagram kan du enkelt nå både lokalsamfunnet og et bredere publikum. Del bilder, videoer og oppdateringer om saken for å holde folk informert og engasjert. Oppmuntre følgere til å dele videre, kommentere og delta i diskusjonen.

På nettsiden kan du lage en egen side med informasjon om saken. Her kan du forklare hva saken handler om, hvorfor den er viktig, og hva som står på spill for naturen i lokalmiljøet. Bruk et enkelt og tydelig språk, og inkluder bilder eller videoer for å illustrere poengene dine. Her er en guide til hvordan bruke nettsidene til Naturvernforbundet.

På siden kan du også fortelle folk hvordan de kan bidra – det kan være alt fra å delta på møter, demonstrasjoner, arrangementer og skrive brev til kommunen. Legg gjerne ved kontaktinformasjon slik at de som ønsker å engasjere seg mer, enkelt kan komme i kontakt med lokallaget. Gjør det klart hva som er neste steg, og hvordan de kan være med på å gjøre en forskjell.

Last ned våre veiledere

Vi har i disse faktaarkene samlet egne erfaringer og råd fra Norges beste miljøjurister om hvilke muligheter kommunepolitikere og lokale naturvernere har til å redde natur gjennom kommunalt selvstyre.