Plast og forurensning
Forurensning handler om mer enn eksos og oljeutslipp. Også innen landbruk, transport, industri og bygg kan vi finne miljøgifter og stoffer som forurenser dersom de blir sluppet ut i naturen.
Forurensning skjer både i vann, i jordsmonn, i luft og i vegetasjon, og har ofte katastrofale følger for natur og plante- og dyrearter. Miljøgiftene kommer fra et utall kilder, og hvor farlige de er varierer sterkt.
Mange av miljøgiftene kommer som følge av våre dagligliv. Industrien, vedfyring og veitrafikk er viktige kilder til utslipp av flere tungmetaller og organiske miljøgifter. Vedfyring og veitrafikk fører også til overskridelser av nasjonale mål for svevestøvforurensning i Oslo og andre storbyer.
Gruvedrift
Gruvedrift gir oss nyttige metaller og mineraler, men skaper også store miljøproblemer på grunn av naturinngrep, forurensning og avfallsproblematikk. I tillegg kan gruvedrift være en trussel mot naturbaserte næringer som fiske og reindrift.
Plast
Hvert år dør store mengder sjøpattedyr, fugler og fisker av plastsøppel. Naturvernforbundet jobber nå for å minske plastbruken i hele samfunnet, blant annet gjennom et forbud mot plastposer, avgift på plast og overgang til nedbrytbare materialer.
Avfall
I dag gjenvinnes 70 % av avfallet i Norge. Men samtidig har avfallsmengdene blitt fordoblet i løpet av de siste 25 årene. Nordmenn kaster om lag ett kilo søppel per person daglig. Også mengden næringsavfall har gått kraftig opp siden årtusenskiftet.
Miljøgifter
Fremdeles er det mange som tror at miljøgifter er noe som uheldigvis oppstår, på fabrikker, fyllinger og i forbrenningsanlegg, og som tilfeldigvis slipper ut i naturen. Det er nesten aldri sant. De aller fleste miljøgifter lages med vilje og selges til deg og meg.
Aktuelt:
Du kan gjøre en forskjell
Bli med på laget som jobber med å ta vare på naturen. Sammen skal vi sørge for at naturen går i arv.