Mer enn en plantepotte

En potte i ull kan kutte plastforbruket, og bane vei for bedrifter som være en del av lokale, bærekraftige kretsløp.

Woolly Pot, erstatning for plastpotterFoto: Mona Maria Løberg
Foto: Mona Maria Løberg

– Jeg har jobbet med fast fashion, og ble litt desillusjonert, med prosesser og avfall. Så jeg ville gjøre ting litt bedre, forteller Barry Steel, prosjektleder for Woolly Pot.

Han ble involvert i arbeidet hos Bioregion Institute, og ble inspirert da han så den originale potten av ull. Den er forløpig på teststadiet, men planen er at den skal erstatte plantepotter av plast.

Woolly Pot, erstatning for plastpotterFoto: Mona Maria Løberg

Plast og klima

– Målet er å redusere plastforbruket til plastpotter med 10 % i Norge, sier Barry.

I dag går store deler av plastpottene rett i restavfallet, etter kun en gangs bruk. Det er ikke bra for miljøet.

Det blir ganske mye plast i løpet av et år til kun dette formålet, omtrent 10.000 tonn i år et, og det kun i Norge. Og plasten kommer fra fossile kilder, som blir til CO2 utslipp når det brennes.

Når en kilo plast produseres og brennes, har det sluppet ut cirka fem kilo CO2. Dersom Bioregion Institute når sitt mål, forbruker vi årlig 1000 færre tonn plast i året. Det tilsvarer altså en reduksjon av 5000 tonn CO2-utslipp årlig.

Plast finnes i så mange produkter, som kunne blitt laget fra fossilfrie materialer. Her er det potensiale for å kutte utslipp.

Hvordan sorterer jeg plastpotten?

  • Engangspottene i plast skal sorteres som plastemballasje
  • Dersom plastpotten sorteres som rest, vil den stort sett gå til forbrenning
  • Er du usikker på sorteringen? Sjekk ut sortere.no!

Bruker ull som ville blitt brent

I dag er det slik at 1000-2000 tonn fra norske gårder brennes hvert år, fordi kvaliteten ikke er god nok til å lage garn av. Men den kan utnyttes til andre formål, som for eksempel ullpotter. Dette gjør også prosjektet interessant, fordi det evner å utnytte ressurser vi allerede har lokalt.

For noen år siden samarbeidet NIBIO, NORSØK og Animalia om utredningsprosjektet VerdifULL, for å se på hva den nedgraderte ulla kan brukes til. Det er oppløftende å se at ull i mange tilfeller kan erstatte plast. Det kan erstatte jorddekker som skal hindre ugress rundt planter, og erstatte bobleplast i pakker.

Ull kan brukes til så mangt!

  • Jordduk for å holde unna ugrass
  • Gjødsel i pellets-form
  • Erstatning for torv
  • Tepper
  • Liggematter
  • Ullfilt som erstatter bobleplast i pakker

Tester og forsker

Vi har også mye alger i Norge, og sammen med ullen kan det få en del av de samme egenskapene som en plastpotte har. Dette er noe de tester og forsker på, hos Bioregion Institute.

Woolly Pot, erstatning for plastpotter, alger, testingFoto: Mona Maria Løberg
Woolly Pot, erstatning for plastpotterFoto: Mona Maria Løberg

Men i motsetning til plasten, vil plantepottene brytes ned i jorden på 4-6 måneder.

Barry er veldig opptatt av prosesser. Han ser på hvordan de kan forbedre produktet sitt. Det er en fordel at man slipper å ta av plastpottene før planting. Når den blir værende på, sparer en tid når man planter mange ganger.

Og når man slipper å fjerne potten før planting, blir ikke røttene skadet. Det kan betyr en del for veksten.

– Men pottene våre gir også naturlig gjødsel til jorda. Den forbedrer jorda, så man slipper å legge det til, forteller Barry.

Enda en fordel for den som skal plante.

Woolly Pot, erstatning for plastpotterFoto: Mona Maria Løberg

Holde det lokalt

Det finnes flere ullpotte-prosjekter, men det bekymrer ikke Barry.

– Det er rom for alle. Det viktige er at vi reduserer plastforbruket vårt. Vår ambisjon om å ta 10 % av plastpotteforbruket i Norge tilsvarer faktisk 1 milliard plastpotter. Så her er det ‘alle mann til pumpene’.

Alle har hver sin vri på utfordringen.

– Det vi fokuserer på er jordhelse, og forstå hvordan produktet kan forbedre jorden, sier Barry.

Det er flere som har vært interessert i Woolly Pot, og som ville kjøpe store mengder ullpotter.

Woolly Pot, erstatning for plastpotterFoto: Mona Maria Løberg

– Men vi går ikke tilbake på det vi har tenkt er det riktige å gjøre. Vi vil bruke råmaterialet som finnes her lokalt, og lage et produkt som vi kan bruke. Det handler ikke om å lage Woolly Pot i Norge og sende de til Sør-Frankrike.

Barry forklarer at det de er forventer, er at man bruker råmaterialet lokalt for å holde forsyningskjeden så tett som mulig. Og også at Woolly Pot blir sosialt bærekraftig, med lokal arbeidskraft.

De hadde nylig et møte med folk i Nederland, som de har delt sine ideer med.

– Alle er veldig imponerte, forteller Barry.

– Det er også bøndene, forteller Frida Lunde Høisæther. Hun er praktikant hos Bioregion Instiute, og studerer master i Innovation av management på Høgskolen på Vestlandet (HVL).

– Når vi presenterer prosjektet for dem er de spente, sier hun.

Noen av dem kan kanskje bli kunder i fremtiden, for de har planter som trenger potter.

– De vil gjerne bli kvitt plastpottene, sier hun.

Nye, sirkulære løp

Hvorfor har vi ikke gjort dette før? Å benytte seg av avfall for å lage noe som kutter i plasten, burde noen tenkt på før.

– Det er den største utfordringen, mener Barry. Kunnskapen finnes, den er godt dokumentert, men det vanskeligste er å bryte dagens verdikjede. Fordi det finnes en viss måte å gjøre ting på, særlig i Norge, med hvordan ull samles inn. Og det er subsidier som påvirker.

Woolly Pot, erstatning for plastpotterFoto: Mona Maria Løberg

– Men så inntreffer en ting som pandemien, og plutselig hadde man hauger med ull som har hopet seg opp, fordi ingen som ville kjøpe det. Det er enkelt når man ser på det, men å komme dit..

– Vi må forandre hele industrien, bryter Frida inn.

– Akkurat! Og det skjer ikke over natten, svarer Barry.

Han mener at det må testes og bevises overfor kundene, at dette faktisk fungerer. Og at man samtidig må ha driven til å gjøre det. Kommunen kan også kreve at man skal bruke visse produkter, med bærekraftige materialer og som styrker sysselsettingen lokalt.

Men dette handler om så mye mer enn å selge en ullpotte. Vi må få til større endringer. Barry og Frida forteller at de gjennom arbeidet med ullpotten kan være med å endre verdikjeden.

– Det er lett å miste håpet, når avfallsproblemet øker, sier Frida. Alle prøver å finne løsninger, men hvor skal vi starte og hva skal vi gjøre? Men potensialet er stort, og det er inspirerende å jobbe med.

Woolly Pot, erstatning for plastpotterFoto: Mona Maria Løberg
Ull som ikke er god nok i garnproduksjon, kan bli til andre produkter. Som for eksempel dette støydempende teppet.

Forstå hva du kjøper

Barry bruker mye tid på hagesentre, for å se hva som gjøres og hva som tilbys kundene. Pris virker også inn på hvorvidt produkter kjøpes inn, men han mener at man samtidig må se på verdien som tilføres produktet. Noen bruker papir, men det har ikke de samme egenskapene som Woolly Pot, som samtidig forbedrer jorden.

en gave, ikke bærekraftig, kaffebønner i en plastkoppFoto: Mona Maria Løberg

Noen produkter som slippes på markedet er langt fra så miljøvennlige som de gir seg ut for å være. Nå selges det blomsterpotter i plast som er ispedd naturlige råstoff. Barry tar fram en brun kaffekopp, som han sier er et eksempel på dette.

– Det er ikke hva vi står for! sier Barry.

– Intensjonen bak er god, men det fungerer ikke, legger Frida til.

Det er en kaffekopp som er laget av kaffegrut, men også av plast. De fikk den i gave en gang, og skulle være et godt eksempel på bærekraft og hva som er mulig å lage. Men har blitt det motsatte.

Hos Bioregion Instute har de laboratorium og folk med kompetanse til å undersøke hva ting inneholder. Det gjorde de også med kaffekoppen.

– Vi må forstå hva ting er laget av. Vi må vite sannheten om ting, sier Barry.

– Det er derfor jeg alltid kommer tilbake til dette med lovgivningen, det er den eneste måten å forandre folk sine vaner. Fordi man blir lurt av markedsføringen. Det ser vakkert ut. 

– Ja, og så står det «eco friendly», svarer Frida. Men den merkelappen er ikke beskyttet, det er uregulert.

– Vi må gjøre det veldig tydelig, hva det er du bruker, svarer Barry.

Tusen takk!

Artikkelen er skrevet som en del av vårt prosjekt Plastjakten Hordaland 2024. Prosjektet er støttet av Handelens Miljøfond, Grieg Foundation, Vestland Fylkeskommune, og Miljødirektoratet via Norges Naturvernforbund. Tusen takk!

Støttespillere i Plastjakten Hordaland 2024

Grieg-Foundation-Logo
Vestland fylkeskommune_PIX_RGB
hmf_logo_green_rgb (2)
Mdir_logo_sekundaer_pos_RGB
Grafikk NaturVest-podden

NaturVest-podden

En podcast om natur og klima fra Naturvernforbundet Hordaland.