Innvordfjellet – si nei til utsatt frist for oppstart

Utbygger har ikke overholdt den fristen som ble satt i konsesjonen. NVE har gitt avslag, men avslaget ble anket til Olje- og energidepartementet. Naturvernforbundet mener utsettelse ikke skal gis.

Innvordfjellet ligger på Trøndelagskysten, helt nord på Fosenhalvøya, nærmere bestemt i Flatanger og Namsos kommuner. Zephyr AS fikk i 2018 konsesjon til å drive Innvordfjellet vindkraftverk. Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag klaget på NVE sin tildeling av konsesjon, men klagene ble ikke tatt til følge av Olje- og energidepartementet.

Konsesjonen for vindkraftverket hadde frist for idriftsettelse 31. desember 2020, men Zephyr har ikke satt i gang med anleggsarbeider før denne fristen. Derfor er konsesjonen i utgangspunktet ikke lenger gyldig, men utbygger har søkt om utsatt frist, slik at de kan bygge likevel. NVE avslo søknaden, i tråd med et Stortingsvedtak fra 2020. Zephyr har klaget på NVE sin avgjørelse, og saken ligger nå hos Olje- og energidepartementet.

Innvordfjellet ligger midt i hubroens rike, men det har vært usikkert om hubro faktisk hekker i området eller ikke. Da konsesjonen ble gitt, var det fortsatt ikke gjort gode undersøkelser. Likevel ga OED tillatelse til kraftverket, men de påla utbyggeren å gjøre ekstra undersøkelser før de kunne begynne å bygge. Zephyr sier at hubroundersøkelsene er grunnen til at de ikke rakk å bygge innen fristen, men Naturvernforbundet mener at disse undersøkelsene burde blitt gjort før søknaden om konsesjon ble sendt inn i det hele tatt.

Grunner til at vindkraftverk på Innvordfjellet ikke bør igangsettes:

• Det er allerede bygd ut store vindkraftanlegg langs Trøndelagskysten. Den samlede belastningen på området er ikke hensyntatt. Dyr, fugler og reindriftssamene har nå få inngrepsfrie områder igjen.

• Kommunestyrene har gått imot planene

• Innvordfjellet ligger i et område som er mye brukt til friluftsliv og rekreasjon.

• Overføringskapasiteten i kraftnettet er begrenset og gjør at vindressursen ikke kan utnyttes fullt ut

Gitte konsesjoner endres og utsettes

• Per april 2020 var det 26 vindkraftprosjekter som hadde fått endelig konsesjon, men som ikke var bygget ut.

• Naturvernforbundet mener mange av disse konsesjonene er gitt på feilaktig grunnlag, og ikke bør bygges.

• En rekke av konsesjonene har frist for idriftsettelse 31.12.2021, det vil si at anlegget må være i drift innen denne datoen for at de ikke skal miste konsesjonen. NVE har gitt be-skjed om at de ikke rutinemessig vil innvilge søknader om ut-settelse. Derfor er det mulig å stanse noen utbygginger på denne måten, slik utbyggingen av Andmyran ble stoppet i 2020.

Kommunenes rolle

Vedtak i kommunene og fylkeskommunene har alltid vært vikti-ge i vindkraftsaker, og i tiden framover blir det enda viktigere. I praksis vil det være politisk umulig å bygge vindkraft hvis flertal-let i kommunen er imot. Kommunens syn vil sannsynligvis også ha stor vekt i saker om utsatt frist.

Utbyggere legger allerede et sterkt press på kommunepolitikere. Kvaliteten på konsekvensutredninger må bedres slik at de reelle konsekvensene kommer fram tidlig og tydelig. Opplysning av kommunepolitikere vil være en viktig del av arbeidet for å stanse naturødeleggende vindkraftprosjekter i tiden framover.

Kilde:1https://temakart.nve.no/tema/vindkraftverk. grønn: bygd, lys grønn: under bygging, gul: under behandling. Rød: konsesjon avslått, blått: konsesjon gitt, grå: planlegging avsluttet. Konsesjonsgitt areal er summet til sammen 500 km2. Til sammenligning utgjør alle norske byer og tettsteder til sammen 2218 km2.