Ferietips for store og små
Hemmelige stier i eventyrskog, poster for barn i nærnatur, bøker om skog og artsmangfold, og filmer; vi har samlet våre beste tips og håper de kan bidra til en innholdsrik og ferie, enten du er ute eller inne.
Nå er ferien i gang for de fleste, og det kan fort bli vanskelig å finne noe å fylle dagene med. Vi har samlet en rekke tips til aktiviteter du kan finne på, enten alene, med venner eller med hele familien. Vi har også samlet en rekke anbefalinger på bøker, podkaster og filmer du kan nyte enten ute i varmen, eller inne i skyggen.
Oppdag nærnaturen
Bruk anledningen til å bli kjent i ditt nærområde! NOA har laget innholdsrike naturkart for barn og unge for de fleste hundremeterskogene i Oslo med tilhørende poster og oppgaver. Naturkartene er en aktiv og spennende måte å bli kjent med din nærnatur på.
Ut på tur i eventyrskog
Folk strømmer til Marka om dagen, men det finnes fortsatt stille, bortgjemte skatter i skogen utenfor allfarvei. I Markakartet finner du en oversikt over alle de unike eventyrskogene i Marka.
Hjelp naturen
Fuglene er tilbake, insektene har våknet, og du kan hjelpe dem med å få en god sesong. Her kan du lære hvordan du snekrer fuglekasse, og her får du tips til hvordan du kan lage en egen humlekasse.
Les en bok
Det finnes mange flotte bøker om natur og biologisk mangfold, enten du er på utkikk etter noe rørende og personlig, eller et skikkelig dypdykk. NOA anbefaler:
Å se med hjertet – Blant fløner i Farseggen: Hvordan ser vi på naturen, og hvordan ser den tilbake på oss? Bli med inn i ravinedalene på Farseggen i Skedsmo. Brustad viser frem «flønene», men hva er flønene? I det som minner om uberørt gammelskog lever de i beste velgående og ser tilbake på oss.
Naturglede, økosorg og fremtidshåp: Naturgleden er en viktig drivkraft i naturvernarbeidet. Tørre fakta er ikke nok. Den motivasjonen som kommer fra hjertet er mest slitesterk. Gjennom dikt, skildringer og naturfoto ønsker forfatterne å løfte fram opplevelsesverdiene og gi dem den anerkjennelsen som de fortjener.
Grønne tekster: Gir deg spennende gløtt inn i naturvernets historie de siste hundre år. Utvalgte tekster fra aviser og tidsskrifter belyser kampene for å bevare våre siste urskoger, uregulerte vassdrag eller intakte fjellformasjoner og fjordlandskap. Tekstene viser godt hvordan enkeltpersoner ofte har vært både varslere og pådrivere, og at vi ikke kan overlate naturvernet til myndighetene alene.
En full oversikt over bøkene vi anbefaler finner du her.
Se en film eller serie
Opplev naturen på nye måter gjennom andres øyne. Forsvinn inn i et annet univers, og lær noe nytt samtidig. NOA anbefaler:
Min Natur – NRK TV: En serie om personlig engasjement for norsk natur, der utvalgte entusiaster formidler sin kjærlighet til skogen, fjellet, kysten og Svalbard, men også hva som truer disse naturtypene.
Ut i naturen – NRK TV: Visste du at selv midt i hovedstaden finnes det lommer med natur og overraskende mange ville dyr? I filmen Oslos ville hjerte – ut i naturen møter vi blant annet rødreven på Hovedøya, grevlingfamilier på Rodeløkka, og kurtiserende flaggermus blant Romsås’ blokker.
Naturligvis – NRK TV: En serie om hvordan leve mer miljøvennlig.
Brennpunkt – NRK TV Skogens konger: Praktisk talt all norsk urskog er ødelagt av skogsdrift. Likevel blir verneverdig skog fortsatt hogd og solgt som miljøtømmer.
Lytt til en podkast
Finner du ikke roen til å sette deg ned med en bok eller film er podkast et fint alternativ. Her kan du lytte mens du pusler med andre saker eller går en tur. NOA anbefaler:
Podcast om biomangfold i Oslo – Sabima: Åpne sansene for det mangfoldige dyre- og plantelivet i Oslo med kunnskapsrik podcast på øret.
Radiolab on Apple Podcasts From tree to shining tree: A forest can feel like a place of great stillness and quiet. But if you dig a little deeper, there’s a hidden world beneath your feet as busy and complicated as a city at rush hour.
Stuff You Should Know: Pando: Earth’s Oldest, Hugest Organism Is Trees! on Apple Podcasts: In Utah lives a 106-acre stand of Quaking Aspen trees that are all genetically identical because they are all growing from the same massive root system. It’s Pando, the most massive, and almost certainly oldest (by far) organism on earth.
God sommer!