Planlegg hagen

Starter du hageplanlegging på vinteren, rekker du å bestille økologiske frø og forkultivere egne småplanter til hagen eller balkongen.

Disse starter du med å så inne

Mange grønnsaker, urter og blomster sår vi rett i jorden utendørs, men enkelte trenger litt forsprang for å bli ferdige i løpet av vår korte sommersesong. Ikke alle disse trenger like lang tid, og noen kan plantes ut tidligere enn andre. Her er noen eksempler:

  • Purre og sellerirot sås inne i begynnelsen av mars, og plantes ut i midten av mai.
  • Kålvekster, persille, salat og sukkererter sås inne i midten av april, og plantes ut i midten av mai.
  • Gresskar, squash og bønner sås inne ca 1. mai, og plantes ut etter en måneds tid.

Lynkurs:

Ikke tøm hele frøposen – så det du trenger og har plass til.

For å unngå lange, tynne og svake planter, bør de få vokse et sted med mye lys og ikke altfor mye varme. De trenger romtemperatur for å spire, men etterpå bør de stå litt kjøligere. Et drivhus er aller best. Hvis du ikke har dette, kan det være en idé å skaffe ekstra lys. Det finnes egne lysrør med ”dagslys”-effekt.

Plantene må pottes om til større potter med mer jord etter hvert som de vokser. De kan også trenge litt gjødsel underveis.

Før utplanting bør de tilvennes utelivet ved at de en periode står ute på dagtid. 

Plant blomster som humler liker

Har du en hage eller en balkong? La gresset gro og humla suse!

…men styr unna arter som truer det norske biologiske mangfoldet!

Utrolig nok selges det fremmede arter som truer det norske biologiske mangfoldet.

Ikke alle fremmede arter er skadelige, men mange av dem er det.

Det er flere grunner til at arter havner på fremmedartslista. Noen arter sprer seg voldsomt over hagegjerder og fortrenger andre arter. Det er lett å se at disse er problematiske, fordi de gjerne sprer seg over store områder og fortrenger alle andre planter.

Eksempler på slike arter er russekål, parkslirekne, hagelupin, kjempespringfrø, og rynkerose. Vi kan finne hele åkre med kanadagullris eller rødhyll. Det er disse artene det er viktigst at hageeiere slutter å plante ut, for å forhindre at de sprer seg til nye områder.

Under finner du en liste over noen planter du bør styre unna:

Hagelupin, Parkslirekne, Platanlønn, Gravbergknapp, Spansk kjørvel, Sitkagran, Blankmispel, Filtarve, Sprikemispel, Europalerk, Gravmyrt, Rynkerose, Hageskrinneblom, Blåleddved, Marsfiol, Blåhegg/junisøtmispel, Svensk asal, Buskfuru, Høstberberis, Krypmispel, Jærlupin, Skjørpil, Kanadablåhegg, Taggblåhegg/bærsøtmispel, Alpeasal/breibladsasal, Alperanke/alpeklematis.

Her kan du bestille økologiske frø