Swap til you drop – byttemarked i London

I en verden hvor vi hver dag blir bedt om å forbruke gjør vi en forskjell, sier Diane som startet opp Swapaholic!. Med sine faste klesbyttearrangementer gjør hun sitt for å resirkulere klær som ellers ville havnet i søpla.

Mennesker på byttemarked

Annenhver lørdag omgjøres annenetasje i en pub i Kentish town i London om til et byttemarked. Her kommer London-beboere for å få byttet sine brukte klær i et nytt, brukt plagg. Fordi: Forandring fryder! Eller kanskje fordi mange av klærne bare lå bakerst i skapet i månedsvis og heller kunne glede noen andre. Eller fordi man har barn som har vokst fra klærne og trenger andre klær i en større størrelse, eller fordi man heller vil bytte enn å kjøpe nytt av miljøhensyn. Da kan de byttes her mot noen andre «pre-loved» klær. Mottoet er Swap, don’t shop. Bytt, ikke kjøp!

Markedet arrangeres for andre år på rad, og det blir stadig mer populært. Sist med omtale i Time Out, magasinet som skriver hvor man bør gå og hva man bør oppleve i London.

Tiende besøket er gratis., og på baksiden står antall plagg du har igjen å bytte til deg.Swapshopen Swapaholics fungerer som følger: du betaler en 50-lapp hver gang (hver 10. gang er gratis), og får et swapshop-kort som sier deg hvor mange ganger du har vært der. Så blir det notert på baksiden av kortet hvor mange plagg du har levert inn. Ett poeng for et vanlig plagg, to poeng per designerplagg. Bytter du til deg like mange klær som du har poeng går du i null. Og finner du ikke nok plagg som frister denne gang, kan du komme tilbake og se etter nye brukte plagg neste gang.

Nye klær kommer fortløpende

De frivillige som arrangerer byttemarkedet tar i mot klærne dine og henger dem opp fortløpende. Med andre ord kommer det stadig nye klær inn mens markedet pågår. Klarer man ikke bytte til seg samme antall som man kom med, kan man ha plagg til gode. Men: du kommer ikke inn uten minst ett plagg å bytte med. På slutten av dagen går resten av klærne i en kleskontainer eller et lokalt veldedig formål. Det vil si nesten alt: noen blir igjen slik at det er noe å starte opp med neste gang. Alt er drevet av frivillige, og det hele startet med Diana fra Canada som savnet et sted å bytte klærne sine.

Disse fire frivillige sto for denne lørdagens arrangement.

– Jeg kommer fra Canada hvor det er vanlig med sånne byttemarkeder, men her fant jeg ingen med unntak fra for ekstremt dyre designklær. Derfor startet jeg Swapaholics. Det begynte med at jeg arrangerte det i stua mi med venner og venners venner, men det ble etter hvert så populært at jeg måtte se etter et større lokale, forteller hun.

– Byttemarkedet er drevet av frivillige. Vi tjener ingenting på dette, inngangspengene går til å betale for leie av lokalet. Men på slutten av dagen kan de velge seg ut noen klær fra klærne som er til overs.

Kjoler, topper, bukser, tights, belter, sko, skjørt, cardigans, hatter. You name it!

Det finnes får regler for hva man kan ta med for å bytte, men under- eller nattøy og utslitte sko får man ikke poeng for. Og helst ingen kjedelige topper, ifølge denne videoen fra nettsiden deres.

For å arrangere en swapshop som denne trenger du:

  • Et egnet lokale
  • Noen frivillige til å ta i mot betaling, gå gjennom og henge opp klær.
  • Swapaholic-kort
  • Kleshengere, stativ og bord

Her kan du lese mer om initiativet: http://swapaholicsuk.com/


Ellen Munden Paalgard er tidligere nestleder i Naturvernforbundet og sitter nå i sentralstyret. Vinteren og våren 2016 bor hun i London hvor hun oppsøker ulike grønne initiativ og blogger om dem. Når hun ikke er i London jobber hun for miljøorganisasjonen Sabima og er opptatt av lokale, miljøvennlige initiativ, både som inspirasjon til miljøvennlig livsstil og som verdifulle sosiale bidrag til lokalsamfunn.